Pages

Recipe

4
Pasta Alami

Bahan-bahan:

1. Tepung gandum organik 1Kg (di ayak)
2. Gula perang 1 sudu makan
3. Garam bukit 1 sudu makan
4. 1 Biji telur
5. Air dari penapis beralkali 300ml

Cara pembuatan pasta

1. Campurkan bahan 1, 2, 3 dan 4, gaul rata
2. Masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh.
3. Doh di bahagi mengikut kesukaan.
4. Masukkan doh yang telah di bahagi tadi dalam mesin mee atau pasta.
5. Giling doh menjadi nipis ikut ketebalan yang anda suka
6. Giling pasta ikut acuan yang anda suka pilih sama ada bentuk pasta, spegeti, linguine, fettucini.
7. Hasilan pasta tadi di masukkan dalam air mendidih bisar selama 10-15 minit.
8. Pasta sedia di hidang dengan kuah atau boleh di goreng.

Selamat mencuba.